Jesenovanje 2021

Jesenovanje na OŠ Idrija v tradicionalni obliki se je, dokler ga ni začasno zaustavila korona, v vseh oddelkih podaljšanega bivanja izvajalo na eno samo popoldne. Tedaj so vse skupine lahko zaokrožile med različnimi delavnicami in športnimi aktivnostmi, pogrela sta jih čaj in pečen kostanj iz šolske kuhinje, poleg pa je za popestritev vzdušja igrala glasba.

Ker ukrepom ob COVID-19 še kar ni konca, smo se učiteljice odločile Jesenovanje kljub vsemu izpeljati, vendar na bolj previdno »mehurčkast« način – podobno kot Pomladno olimpijado 2021.

Tako smo mu namenili celoten teden. Vsaka učiteljica (ali več učiteljic ene skupine podaljšanega bivanja) je organizirala dejavnosti le za svoje učence.

Rdečo nit smo še vedno namenili jeseni, njenemu spoznavanju, zaznavanju od blizu in daleč. Nekateri so ji posvetili več dni ali kar celoten teden in niz raznovrstnih aktivnosti.

Učiteljice so se z učenci pogovarjale o dogajanju v naravi ob bližajoči se jeseni – kako se odzovejo rastline, živali, kmetje, gospodinje … Znanje so utrdili s pomočjo jesenskih pravljic, zgodb, pesmi, barvanjem jesenskih pobarvank.

Kar nekaj se jih je na bližnje soočenje z jesenjo podalo v naravo. Ogledali so si listavce, iglavce, nabrali material za bodoče umetnine. Drugi so slednje nabrali že doma v prostem času in nabor prinesli v šolo. V culicah so se znašli obarvani odpadli listki, vejice, storži, razni jesenski plodovi, tudi semena. Ustvarjalo se je ob glasbi, v razredih, na prostem.

Drugačno, a vseeno uspešno je bilo letošnje Jesenovanje. Otroci so se ga kot vedno razveselili, se z  navdušenjem ukvarjali s tem in onim ter izdelali kopico izdelkov. V razrede in na šolske hodnike so prinesli prav posebno otipljivo jesensko vzdušje.

O, da bi stvari čim prej ponovno postale mirno običajne, da bo pozdrav jeseni 2022 še bolj vesel, da bo še več druženja in radoživega smeha!

 

Prispevek s skupnimi močmi pripravile učiteljice v oddelkih podaljšanega bivanja: Tanja Andder, Živa Caruso, Manca Černe, Polona Kapitan, Erika Kavčič, Petra Lapanje, Tea Mihelič, Brigita Šepec, Eva Širca Likar, Martina Vidmar in Anita Vihtelič Janež